Cum functioneaza ochelarii de soare polarizati Ray Ban

Daca pielea are nevoie de creme cu factor de protectie solara pentru a-si mentine supletea, iar despre acest subiect am scris nenumarate articole pe blog si ochii au nevoie de o protectie impotriva razelor soarelui ce pot provoca arsuri pe cornee. Pentru acest lucru s-au inventat ochelarii, nu mai e nici un secret pentru nimeni.

Din fericire ochelarii de soare nu doar ca te protejeaza de razele UVA dar iti si apara ochii de praf, de microorganisme ce se gasesc in atmosfera iar pielea din jurul ochilor este protejata de aparitia ridurilor.

Fiindca in ultimul timp au aparut din ce in ce mai multe modele, printre care si ochelarii Ray Ban polarizanti. Cred ca trebuie sa faci un pic de research inainte sa iti alegi ochelarii potriviti pentru nevoile tale. Asa ca ti-am pregatit un mini ghid in care iti vorbesc despre acest tip de ochelari.

Cum functioneaza ochelarii de soare polarizanti Ray Ban?

Ochelarii de soare polarizanti au fost inventati cu ajutorul legilor fizice ale luminii. Lumina nu calatoreste in linie dreapta prin aer, ci sub forma de valuri. Astfel atunci cand razele de lumina intalnesc o suprafata plana cum ar fi apa, soseau sau capota unei masini, ele sunt reflectate in forma orizontala de suprafata pe care o intalnesc si astfel se formeaza acea flama de lumina ce te poate orbi.

Ochelarii polarizanti au filtre verticale care blocheaza toate razele de soare ce se propaga orizontal pe suprafete plane si lasa sa patrunda prin ochelari doar razele de lumina ce sunt distribuite vertical. Stai linistit ca nu vei ramane fara lumina daca porti ochelari de soare polarizanti, razele verticale de lumina sunt suficiente astfel incat sa ai o imagine clara si acuitate vizuala la fel de intensa ca atunci cand nu porti ochelari de soare.

 

Care este diferenta dintre ochelarii de soare polarizati si ceilalti?

Ochelarii de soare normali reduc in mod egal atat razele de soare propagate orizontal cat si razele de soare proagate vertical. In schimb ochelarii de soare polarizati reduc doar razele de soare propagate orizontal, acele raze care duc la efectul de orbire. Atunci cand conduci masina si lumina se reflectata pe capota, ochelarii polarizati iti reduc acea flama pe care lumina o face, si tu poti vedea foarte bine. Cred ca cel mai bun exemplu este imaginea de mai jos.

 

Care sunt avantajele purtarii ochelarilor polarizati?

O lentila polarizata are urmatoarele avantaje fata de una care nu este polarizata.

  • Imbunataseste confortul vizual
  • Imbunatateste claritatea vizuala si reda intensitatea culorilor
  • Reduce oboseala ochilor
  • Reduce reflexiile de lumina si acea senzatie de orbire cand lumina intensa este reflecata

Cine trebuie sa poarte ochelari de soare polarizanti?

Ochelari de soare polarizanti sunt recomandati in special sa fie purtati de toti cei care conduc masini pentru ca impiedica orbirea la volan prin reflectatea razelor pe capota masinii.

O alta categorie de oameni carora le sunt recomandati acest tip de ochelari sunt pescarii si marinarii. Datorita lentilelor polarizate care  blocheaza reflexia luminii de pe luciul apei, acestia pot vedea pestii mai bine, iar marinarii se pot orienta mai bine in larg.

 

4 thoughts on “Cum functioneaza ochelarii de soare polarizati Ray Ban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *