Pe aripile vantului de Margaret Mitchell – recenzie

Pe aripile vantului de Margaret Mitchell este una dintre cele mai frumoase carti de dragoste pe care le-am citit vreodata si o recomand cu mare caldura. Cartile le pueteti gasi pe si costa 10.99 lei bucata. Fiti sigure ca va fi o investie pe care nu o veti regreta.

Margaret Mitchell este fiica unui avocat din Atlanta care a fost renegata dupa un scandalos conflict iscat la un bal de caritate, a inceput sa scrie povestiri despre Razboiul Civil si consecintele acestuia. Avand o casnicie nefericita alaturi de un barbat alcoolic, aceasta a divortat de el luand prin surpindere intreaga societatea.

Si-a focusat atentia asupra postului de scriitor la revista “Atlanta Journal’s Sunday” si asupra romanelor sale “Maine este o noua zi”  care nu a fost niciodata publicat. Aceasta lanseaza romanul “” pe 30 iunie 1936 cu care reuseste sa castige un premiu Pulitzer dar din pacate nu se poate bucura de succesul acestui roman deoarece la scurt timp dupa lansare are un accident rutier unde isi pierde viata.

Pe aripile vantului

Cartea ilustreaza inalta societate americana in timpul si dupa Razboiul Civil American. O societate extrem de bine conturata care ilustreaza ravagiile razboiului asupra unei societati pasnice precum si relocarea dupa razboi si durerile nasterii unei noi dinamici sociale.

Naratiunea este povestita la persoana a treia, centrata pe punctul de vedere al protagonistului. Cartea este drama romantica care urmeaza aventurile lui Scarlett O’Hara, fiica rasfatata a unui proprietar de plantatie de bumbac din Atlanta. Romanul incepe cu anuntul de logodna a lui Ashley Wilkes, vecinul lui Scarlett, si a verisoarei sale Melanie.

In urma anuntului Scarlett decide sa-si declare sentimentele ei pentru Ashley. Acesta, desi este indragostit nebuneste de domnisoara O’Hara, refuza propunerea ei. Aceasta marturisire este auzita de Rhett Butler, un domn cu o reputatie si un comportament necuviincios, care foloseste aceasta informatie in favoarea lui. Acest lucru marcheaza începutul relaţiei lor si infiripare sentimentelelor lui Rhett pentru Scarlett.

Povestirea urmareste protagonista prin diferitele etape ale Războiului Civil si greutatile ce urmeaza. Se maturizeaza si invata sa-si reduca impulsurile, prin urmare capata maturitate si experienta. Dar Scarlett este inca neinmplinita si din in ce in ce mai dornica de premiul pe care nu-l poate avea: Ashley Wilkes.

Ea ignora dragostea profunda si de durata care Rhett o are pentru ea. Ea creste in responsabilitate si se confrunta cu lupta, greutatile si pericolele, in fata unei societati in curs de schimbari radicale, in incercarea de a sculpta o cale de supravietuire a familiei sale si a idealurilor ei. In cele din urma ea realizeaza adevarata valoare a lucrurilor si sentimentele ei pana in prezent necunoscute pentru Rhett, dar atunci este prea tarziu…

Mi-ar fi placut ca aceasta carte sa continue cu inca un volumul, iar Scarlett este una dintre eronile mele preferate, care da dovada de multa feminitate, determinare si multa putere interioara in a-si atinge scopurile.

Ce recomandari de carti aveti pentru mine? Prefer ceva pe genul romance, drama, love.

6 thoughts on “Pe aripile vantului de Margaret Mitchell – recenzie

  1. Vreau sa-ti spun ca pe mine m-a scos din pepeni fata asta! Nu mi-a placut deloc caracterul eu. Filmul este mult mai romantat, cu tenta hollywoodiana, insa in carte m-a enervat cam 70% din timp. Singura parte in care mi-a placut este atunci cand se reintoarce la ferma si o ridica pe propriile puteri, dar in rest mi s-a parut numai o razgaiata care trece peste orice si care nu prea intelege nimic din viata. Legat de carte, in general, mi-a placut partea in care este descris razboiul, mi se pare tare verosimila si m-a rascolit destul de puternic. Personajul meu preferat este, de departe, Melanie, fata despre care credeai initial ca e aproape…hmm bleaga, ca mai apoi sa realizezi ca era extraordinar de inteligenta si cu o mare stapanire de caracter. Bineinteles, opinia mea este pur subiectiva, sper ca n-am deranjat cu acest comentariu… 🙂
    te pup!

    • Nu ma supar deloc, chiar ma bucur ca am cititoare atat de inteligente 😉 Intr-adevar Scarllet este razgaiata, dar are farmecul ei aparte de a indeplini tot ce-si pune in gand chiar daca uneori se abate de la obiectivul ei principal si anume de-al cuceri pe Ashley.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *