5 ingrediente iritante in gelurile de curatare faciala

In ultima perioada am devenit din ce in ce mai atenta la ce ingrediente contin produsele cosmetice si cat de daunatoare sunt acestea pielii. Astfel de fiecare data cand ne spalam pe fata sau facem dus, porii se deschid si ingredientele patrund mult mai usor in stratul epidermei noastre hranind-o sau provocand efecte adverse. Am facut o lista cu 5 ingrediente care sunt daunatoare tenului nostru si de obicei le gasim in gelurile de curatare faciala.

1. Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Laureth Sulfate (SLS)
Sodium Laureth Sulfate este unul dintre cei mai periculosi iritanti. El este folosit ca sa ofere acea textura de spuma unui produs de curatare si probabil ca multe cleanere gen spuma il contin. Singurul explemplu care imi vine acum in minte este spuma de curatare a tenului Microbiotic de la Gunoit, care nu numai ca este foarte scumpa dar se pare si ca il contine. Acest ingredient se mai gaseste si in detergenti sau sapunuri cat si in pasta de dinti. El este responsabil pentru diveresele iritatii aparute in zona ochilor cat si pe diverse parti ale corpului, tot el poate provoca aparitia cancerului, fiind un ingredient cancerigen. In concluzie mai bine fara produsele ce contine Sodium Lauryl Sulfate.
(Atentie: Sodium Hydroxypropylphosphate Laurylglucoside Crosspolymer, Sodium Coco-Glucoside Tartrate and Sodium Cocoyl Glutamate pot suna asemanator, dar aceste ingrediente sunt non iritante, sunt ingrediente naturale si recomanadate).

spuma guinot

2. DEA (diethanolamine) MEA (momoethnanolamine) TEA (triethanolamine) sau orice alt ingredient derivat din Petroleum. DEA si MEA sunt listate de obicei in lista de ingrediente impreuna cu ingredientele cu care au fost neutralizate. In produsele cosmetice le gasim de obicei in sampoane, geluri de dus, sapunuri, spumant de baie in special produsele care au rolul de a face spuma. Ingredientul fiind unul cancerigen, astfel folosirea indelungata a produselor ce contin acest ingredient poate duce la aparitia cancerului de rinichi.

3. Parabenii (Butylparaben, Propylparaben, Methylparaben, si Ethylparaben) sunt de asemenea derivati din petroleum si sunt cei mai folositi convervanti in produsele cosmetice. Se pare ca parabenii mimeaza efectele estrogenului si actioneaza asupra sistemului endocrin creand un dezechilibru tuturor hormonilor din corp. Studiile arata ca parabenii favorizeaza aparitia cancerului de san. Multi dintre acesti parabeni ii gasim in produsele perspirante, creme de corp, sau produsele pe care le folosim pentru igiena axilei.

4. Parfumul/Fragrance
Parfumul sintetic este un amestec de substante chimice ce poate irita sau deshidrata pielea. Acesta are si potential cancerigen deci este contra indicat. Alege in loc de produsele ce contin synthetic fragrance, produse ce contin uleiuri esentiale sau arome de fructe ce sunt listate ca natural fragrance. Aproape in toate produsele se gaseste acest ingediet, iar in imaginea de mai jos am pozat antiperspirantul Pur Blanca de la Avon.

ingrediente iritante

5. Petroleum si uleiurile minerale derivate din acesta.
Petroleum este un ingredient ce este folosit si la diluarea benzinei. Aceste ingredient poate avea efecte devastatoare asupra tenului tau, lasand tenul tern si lipsit de stralucire favorizand imbatranirea prematura a acestuia. Multe companii de cosmetice folosesc acest ingredient pentru ca este ieftin, nu are parfum si nu rancezeste. Cu toate acestea petroleum si uleiurile minerale formeaza o pelicula la fel ca o folie de plastic ce blocheaza porii la nivelul tenului si nu mai permite oxigenarea corespunzatoare a tenului. Multe companii cosmetice listeaza aceste ingrediente sub forma unor derivate din petroleum si uleiuri minerale, asa ca ar fi bine sa fii atenta si la urmatoarele ingrediente: Propylene Glycol, Parraffin, Mineral Oil, Butylene Glycol, Isopropyl Alcohol si Petrolatum. In exemplul de mai jos am pozat spay-ul cu uscare rapida de Farmec care vad ca Isopropyl Alcohol-ul este unul dintre ingredietele sale.

iritanti

Stiu ca poate fi dificil sa gasesti un produs bun de curatare, dar daca esti un pic atenta la ingredinte sunt convinsa ca vei gasi cateva produse bine formulate pe care merita sa dai banii si sa le folosesti.

Sursa: oneloveorganics.com, MountainMagickHerbs, wikipedia.org

One thought on “5 ingrediente iritante in gelurile de curatare faciala

  1. Nici nu vreau sa stiu cate produse de-ale mele contin asemenea porcarii. Este destul de greu sa gasesti produse accesibile la pret dar si usor de gasit pe piata care sa nu contina asemenea mizerii. Cred ca cel mai dificil de gasit sunt produsele care nu contin parfum, cred ca 80% din ce gasim pe piata are in compozite parfum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *