Barcelona, doamna cosmopolita a Europei

Orasul spaniol Barcelona l-am cunoscut acum doi ani de zile, cand am gasit o oferta last minute la agentia de turism Paralela 45 ce ducea direct spre orasul lui Gaudi. Acest oras eu l-as asemui unei femei mature care este pregatita pentru orice provocare a vietii. O femeie entuziasta si plina de viata care abia asteapta sa-si primeasca turistii, sa-i delecteze cu cele mai delicioase mancaruri si cu cele mai ametitoare vinuri,  sa le arate cele mai sofisticate sculpturi, si sa ii pregateasca pentru o aventura de neuitat.

O femeie matura care a fost frumos sculpata si cizelata de Antoni Gaudi, careia i-a lasat mostenire nu doar genialitatea si fantezia sa ci si multe dintre orele sale de munca, impodobind-o cu cele mai faimoase si sofisticate bijuterii arhitecturale din Europa. Aici poti descoperi podoabele care te transpun intr-o lume plina de culoare si avangardista, o lume magica pe care doar Gaudi a putut sa o creeze, o Mecca a tuturor arhitectilor din lume.

Stilul barri gotic al orasului impanzit de palmieri si pe care se plimba candva Picasso, acolo unde se afla si muzeul ce-i poarta numele, te transporta negresit la Catedrala Gotica, in interiorul careia poti vedea multe sculpturi si iti poti linisti sufletul ascultand un spectaculos cor de copii.

Cartierul Barri Gotic

Cartierul Barri Gotic

Barcelona te va strange la pieptul ei si iti va arata una dintre cele mai mari atractii ale acestui oras: Sagrada Familia (Templul Ispasirii Sfintei Familii) care este opera de referinta a creatorlui sau Gaudi, care a dedicat tot restul vietii sale construirii acestei opere marete. In interiorul catedralei poti vizita muzeul maestrului sau Gaudi si poti afla despre istoria constructiei acestei biserici unice. Iar liftul te va inalta spre ceruri in turnurile bisercii, de unde poti admira intreaga splendoare a orasului.

Daca vrei sa ajungi la inima Barcelonei trebuie sa strabati stradutele mici si intortochiate impanzite de palmieri care te vor duce negresit catre Rambla o strada asemanatoare unei pasarele pregatite pentru promenada, care te rasfata vizual intr-un melanj de culori, culturi si rase, o vitrina imensa care iti poate fura ochii si portofelul in orice moment de neatentie. Strada este un spectacol viu pe care Barcelona adora sa-si poarte si sa-si etaleze cu mandrie fustele viu colorate cu multe volane, pregatite pentru ritmuri de Flamenco.

Imi place sa compar Barcelona cu o femeie prin ochii careia poti sa vezi albastrul marii Meditarene cat si maretia muntelui Montjuic, pe care il poti strabate cu ajutorul telecabinei, iar privelistea de vis de pe munte asemenea imaginii unui tablou pictat de o mana divina, ce cu greu poate fi descrisa in cuvinte. Plajele cu nisip fin si stralucitor te ademenesc sa te bucuri de soare intr-un oras cosmopolit.

Dupa o zi lunga de umblat si colindat muzeele orasului Barcelona te poti linisti la o terasa din Port Vell, unde poti privi apusul cu o portie de paella cu fructe de mare si un pahar rece de sangria, ca mai apoi sa iei la pas podul pietonal din lemn, Rambla de Mar.

Barcelona pentru mine este un muzeu viu, iar daca vrei sa vizitezi aceasta doamna cosmopolita a Europei care te va astepta cu drag la un pahar de sangria, poti lua un  Charter spre Barcelona din Bucuresti sau un Charter spre Barcelona din Cluj. Si iti va prezenta efervescenta viata de noapte, surprinzator de agitata, impanzita de cluburi si de tineri, unde petrecerea nu se opreste niciodata. Amestecul perfect de acorduri house, techno si muzica electronica mixate de DJ te fac sa dansezi pana ce lumina difuza, aurie te va trezi din euforia acestor ritmuri.

Barcelona

Casa Pedrera

Casa Pedrera

Casa Batlo

Casa Batlo

Barcelona 1

Cartierul gotic

*Articol scris pentru Spring SuperBlog 2013.

**Foto arhiva personala

2 thoughts on “Barcelona, doamna cosmopolita a Europei

  1. Foarte frumos scris. Si eu am fost in Barcelona si mi-a placut sa citesc impresiile tale(astfel,m-am regasit si eu in minunatul oras). Te pup, mult succes la SuperBlog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *